Hamilton 2 - "Töntig underrubrik"



Igår var jag på bio och hade oturen att se Hamilton 2. Den var, precis som väntat, alldeles kopiöst dålig. Det börjar redan efter några sekunder med en ljudeffekt som är så urbota kass att man tappar hoppet om att filmen ska vara någonting att se. Vår oövervinnerliga hjälte Carl Hamilton slår på en boxningssäck, och plötsligt var det som att vi flyttat oss 40 år bak i tiden. Ljudeffekten vid varje slag är sämre än den som användes när Rocky släpptes år 1976, och då vill jag inte ens nämna ljudet i skottlossningarna som är som tagna ur ett TV-spel från 90-talet. Omedelbart börjar rutschkanan mot helvetet som filmen sedan följer med stor noggrannhet.

Skådespeleriet är fullständigt katastrofalt. Svenskar som pratar engelska som om det är första gången, en hysterisk morsa som skriker i falsett och spelar över konstant, samt en barnskådespelare som slår rekord i uselhet. Man skäms när man ser det, och man önskar verkligen att ingen utanför Sveriges gränser får se den här filmen.

Som om inte skådespelarnas strävan efter anti-Oscars vore nog så suger även handlingen skit. Förutsägbarhet är bara förnamnet till förnamnet, och även den största idioten som någonsin vandrat på planeten Jorden kan räkna ut vad som ska hända härnäst. Det verkar dock som att det vid skapandet av filmen har funnits en insikt om att manuset inte räckte till, så man har även slängt in lite ständigt aktuella politiska och religiösa ämnen. Dessa skulle då fungera som någon typ av avledande manöver som ska lura publiken att det finns någon typ av djup i filmen. Detta misslyckas totalt. Det blir störtlöjligt och om möjligt ännu sämre. Hela manuset verkar bygga på att den goda och den onda sidan turas om med att få totala hjärnsläpp. Inte mindre än fyra gånger lyckas någon av filmens karaktärer fly fångenskap, trots brist på vapen, även fast det kan stå en hel armé som enbart har som syfte att hålla koll på fången.

Fotot är faktiskt inte helt horribelt. Man har uppenbarligen lagt hela filmens budget på att hyra helikoptrar, vilket gör att filmen åtminstone inte är ful som stryk. Halva jordklotet visas i flygfoto-vinklar, som för att man ska glömma resten av detta patetiska försök till actionfilm, men det gör man givetvis inte. Varje gång en skådespelare är i bild eller en ljudeffekt används så påminns man om att man tittar på en riktigt värdelös film.

När det mest förutsägbara i hela filmen till slut händer kan man äntligen lämna biografen, för då är filmen slut. Och när man går ut orkar man inte ens vara sur för att filmen var dålig, utan man går fortfarande runt och funderar på varför man valde att se den från första början. Man tänkte ju redan när man såg reklamen att en film med en så sjuhelvetes urusel undertitel aldrig kan vara bra. Och man hade rätt...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0