En av världens coolaste människor

Jag har haft lite svårt att sova de senaste dagarna. Inte för att jag legat och tänkt på massa struntsaker, utan för att jag spenderat flertalet timmar helt klistrad vid telefonen där jag av en händelse började läsa på om en av tidernas mest omänskliga människor. Jag talar, precis som du nog anade, om den ryska före detta brottaren Aleksandr Karelin.

Brottning är förvisso numera en riktig skitsport som helt avgörs av domarna, men Karelin var the real deal. Ett fysiskt monster som på alla tänkbara sätt förtjänade smeknamnet "Det ryska experimentet". Han föddes givetvis i det episka isinferno vi alla känner till som Sibirien, och vägde 6,8 kilo vid födseln. Snacka om att hans mamma måste ha kämpat för att pressa ut den klumpen. Med hjälp av överdrivet mycket träning, fysiska förutsättningar som aldrig kan begripas, samt en vilja att göra "Mother Russia" stolt, blev denna människa ett monster utan dess like.

Eller vad sägs om den sanna historien om när Karelin ensam bar upp en kylskåp till åttonde våningen, med den självklara men briljanta motiveringen: "det var tvunget att göras". Eller den smått osannolika historien om att han bänkpressat 320 kilo, vilket är typ halvt fysiskt omöjligt. Eller den ännu mer sinnessjuka, bekräftade, historien om hur ett gäng svenska brottare lurade Karelin att försöka marklyfta 400 kilo, varpå den ryska björnen gjorde detta. Tre gånger dessutom.

Människan var nog knappt en människa. Han ser inte ens ut som en människa. Misstankarna om att Aleksandr Karelin var en utomjordning förstärks när man inser att han aldrig förlorade en brottningsmatch på 13 år, och under tio av dessa år förlorade han aldrig ens en poäng. Det blev vardagsmat för honom att lyfta 130-kilos brottarklumpar och slänga runt dem som om de vore dockor.

Med Karelins fysik kan man givetvis ha lite roligt, och det hade han nog också. För trots att han inte någonsin tränat Strong Man-grenar (alltså sådant man tävlar i för att bli utnämnd till Världens Starkaste Man), så brukade han ibland för skojs skull ställa upp i detta. Full som ett as såklart, han är ju ryss. Och hela den mytomspunna utomjordingen som Aleksandr Karelin är kanske beskrivs allra bäst med ett citat från Magnus Samuelsson, som tidigare varit just Världens Starkaste Man:

– Ja, Karelin brukar klara sig rätt bra i våra tävlingar, han blir sjua, åtta nånting. Trots att han alltid är bra på arslet när han kommer.

Karelin var ett monster. Ett underbart ryskt monster som redan vid födseln passerade gränserna för vad som är mänskligt, och just därför är och förblir han en hjälte samt en av världens coolaste människor någonsin. Jag ska bli som Karelin när jag blir stor!



Världens kanske freakigaste människa. Och snygg var han också!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0