Att kasta djurorgan

Synen är utan minsta tvekan ett sinne vars funktionallitet inte kan underskattas. Att kunna skåda sin omgivning är en oerhörd fördel i den mänskliga vardagen, även fast man givetvis kan få ett högkvalitetsliv även som blind. Med våra ögon kan vi bevittna både mirakel och hemskheter. Vi kan se 30 meter långa valar simma helt ljudlöst i ett ändlöst hav, och vi kan se 2 meter långa boskapsdjur slitas i stycken av vargar. Men framför allt så kan vi kasta ett getöga på saker.

Att kasta ett getöga, som betyder att man tittar snabbt på något, det måste vara det i särklass bästa uttrycket som finns. För alla har vi väl någon gång velat slänga olika djurs kroppsdelar omkring oss, men helst utan att tvingas skada ett djur först? Tack vare detta ädla uttryck kan vi göra just det. Vi kan kasta getögon omkring oss bäst vi vill. Det är ett mirakel större än att se en helt ljudlös vattenkoloss utöva konstsim en kilometer under ytan, och det är dessutom någonting som vargar kan göra utan att vara hemska blodtörstiga bestar.

Trots det mycket getklingande uttrycket så har det faktiskt ingenting med getter att göra. Urpsrunget kommer istället från ordet "gäta", som betyder någonting i stil med att "vakta boskap". Helt utan getkoppling behöver det ju inte vara eftersom herden kanske vallade sina getter, och han slängde då och då en kort blick mot flocken, men ursprungsbetydelsen är egentligen inte kopplad till just en get utan till djur över huvud taget.

Oavsett var uttrycket har sitt ursprung så hade det kunnat spela en mycket stor roll i historieberättandet. Vi minns väl alla historien om pojken som låg på en äng och lekte majestätisk blåval, samtidigt som han vallade sina getter? Varje gång blåvalspojken gick upp till ytan för att andas så ropade han skämtsamt att vargen åt upp alla hans getter, tills ingen längre trodde honom. När vargen sedan kom på riktigt och dräpte get efter get så kom ingen till undsättning.

Om de bara hade slängt ett getöga åt pojkvalens håll så hade de ju sett att han talade sanning. Ett litet djurorganskast, det kan vara allt som krävs för att ändra hela historien. Så nästa gång ni funderar på att lite snabbt lägga ögonen på någonting, minns då att ni på så sätt kan påverka världen så mycket mer än ni någonsin kan ana. Kasta så många getögon omkring er som ni bara kan. Vem vet, ni kanske bevittnar ett mirakel?

Kommentarer
Postat av: JP

Jag sitter på tåget och fnissar så jag gråter åt din text och det är flera medpassagerare som kastar djurorgan på mig. Inget mirakel direkt, men tänk om de visste vad jag vet! Att de kastar omkring med djurögon.

Svar: Det är underligt att fler människor inte vet vad de själva gör! :P
Viktor Den Store

2013-04-09 @ 20:29:43
Postat av: JP

Precis så.

2013-04-10 @ 06:37:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0