Användarinstruktioner - Coca-Cola



Sitter här i min ensamhet med ett glas iskall cola, upphällt från min perfekt tempererade 1,5 litersflaska. Ibland är livet underbart... Fullt så underbart är det dock inte att dricka cola tillsammans med någon som helt saknar förståelse för den vetenskap som coladrickande faktiskt innebär. För att verkligen kunna avnjuta en cola gäller det att vidta stora försiktighetsåtgärder redan från det tillfälle då du transporterar drycken mellan den plats där den inhandlats och den plats där den ska avnjutas.

Det gäller att abolut inte skaka colan för mycket, även om det inte spelar någon oerhört stor roll så länge flaskan är oöppnad. Det viktigaste att tänka på är således att inte öppna colan någon gång under hemfärden för att smaka på den. Så fort den öppnas är det rent livsfarligt att transportera den längre sträckor eftersom kolsyran då lätt försvinner i och med eventuella skaknignar.

När flaskan, väl på plats, är öppnad är det viktigaste för att kunna njuta vidare av tillfället att korken återförsluts på rätt sätt. Det gäller att skruva åt korken percis så hårt som möjligt är, utan att ta sönder gängorna. På de lite äldre flaskorna i hårdare plats är det mer eller mindre omöjligt att skruva sönder gängorna, om man inte gör sitt yttersta för att lyckas. De nyare, lite mjukare flaskorna, är däremot allt för lätta att skruva sönder och då blir colan förvånandsvärt snabbt avslagen. Det viktiga är att se till att korken sitter rakt. Skruvar du på den snett från början krävs det nästan ingen kraft alls för att gängorna helt ska slitas ut och på så vis förstöra colan. När du väl försäkrat dig om att den kommer skruvas åt rakt handlar resten bara om känsla. Det gäller att hitta gränsen för precis hur tålig din flaska är, en egenskap som jag utvecklat med tiden. Här handlar det alltså om träning.

Värt att poängtera är dock att även om du återförslutit flaskan på bästa tänkbara sätt kan en kraftig skakning, eller gud förbjude, en vält colaflaska innebära rena katastrofen. Så fort korkens försegling är bruten är det av mycket stor importans att colan förblir så stilla som möjligt.

Viktigast av allt är dock självklart att colan ska vara väl kyld. Temperaturskillnader kan göra att dryckens smak förändras något enormt. En kall cola är direkt magisk medan en varm cola är fruktansvärt överskattad. Colan får dock inte vara så kyld att den blir till is, eftersom detta medför att kolsyran försvinner så fort du återigen öppnar flaskan.

Som synes är coladrickande mycket mer avancerat än vad de flesta tror. Jag har därför sammanfattad de viktigaste punkterna i en lista. "Viktor Janssons lista för optimal Coca-Cola avnjutning" följer nedan:

1. Öppna inte colan innan du vet att du kommer dricka upp större delen av den inom loppet av några få timmar.

2. Colan måste vara väl kyld.

3. När colan väl är öppen bör flaskan hållas så stilla som möjligt.

4. När du återförsluter flaskan MÅSTE korken sitta rakt.

5. När du återförsluter flaskan SKA du skruva åt korken så hårt det går, utan att gängorna går sönder.

Nu hoppas jag att jag aldrig mer behöver se en person som slarvar bort ett tillfälle att avnjuta ett perfekt glas Coca-Cola. Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Dj Erty (vaniljsås)

Fucking bitch... jag har precis slutat med att dricka coolan för att tandläkaren tycker det och sen så skriver du så jävla mycket om det + en fet jävla bild. klart man blir sugen :P

2009-09-22 @ 03:11:20
Postat av: Krippa

Bra och veta Virre;)

2009-09-27 @ 23:03:23
Postat av: Martin

I feel your pain Ertyboy!

tandläkaren sa att max en cola burk i veckan, jag som knäckte 2 igår, och 2 idag :(



Men det är "så magiskt gott". Så vafan.

2009-09-29 @ 16:38:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0