Århundradets I-landsproblem

Usch vilka hemska minnen jag får. Det var nämligen igår som jag och några goda vänner bestämde oss för att se Scorseses nya film Shutter Island. Detta inlägg kommer dock inte på något sätt behandla filmen, utan det enorma I-landsproblem som uppstod.

Jag hade köpt mig en stor bunke med popcorn och såg verkligen fram emot att fullständigen pressa munnen full med dessa delikata små fluffpuffar. Tyvärr började problemet direkt vid första "skoptaget".


Mina händer var tydigen täckta i någon jävla statisk elektricitet som gjorde att popcornen hela tiden fastnade på baksidan av handen för att sedan, när jag lyfte handen mot munnen, rulla ner längsmed armen ända till armbågen för att sedan falla ner i mitt knä och vidare till golvet. Jag måste ha sett ut som Mowgli från Djungelboken när han försöker äta myror när jag satt där med tungan ufanför munnen och jagade förrymda popcorn.


Gudarna tyckte dock inte att det räckte med att spela mig ett spratt en gång. Denna fruktansvärda tortyr fortsatte nämligen under precis hela filmen. När eftertexterna väl rullade och jag reste på mig så hade säkert en fjärdedel av hela min tilltänkta middags-popcorn-bunke omplacerats till golvet. Fy vilket vidrigt problem!


Nyinspelningen av We Are The World

 

Det har väl knappast undgått någon att ett helt gäng artister gått ihop för att stödja Haiti genom att göra en nyinspelning av den gamla klassikern We Are The World?


Jag lyckades inte heller slippa undan, trots att jag såhär i efterhand gärna hade velat. Jag såg videon och lyssnade på låten igår, och det var ingen behaglig upplevelse. Vilket praktfiasko. De flesta artisterna är så uppenbart urkassa på att sjunga så det mer känns som ett hån, både mot Haiti samt den gamla versionen, än ett försök att samla in pengar. Auto Tune, musikindustrins mest vidriga och spyframkallande uppfinning någonsin, används flitigt för att dölja den totala avsaknaden av talang. Men ändå lyckas man inte.


Låten börjar dåligt (katastrofuselt om man jämför med orginalet) för att sedan sakta men säkert sjunka mot botten. När den sedan sjunkit så lågt man någonsin trodde var möjligt, då kommer Wyclef Jean in i bilden, och plötsligt får ordet "dåligt" en helt ny dimension.


Han drar igång något helt sinnessjukt konstigt djungeltarzanvrål som får även den mest deprimerade personen i världen att vrida sig i gapskratt. Det går vid det här laget inte att tro annat än att videon är ett stort skämt. Men det är den inte.


Tyvärr är det dock inte slut här, för det är först efter Wyclef's totala urfuckning som det börjar bli riktigt, riktigt illa. Det är nu som Auto Tune börjar missbrukas å det grövsta, när artister som Lil' Wayne samt andra musikslaktande HipHop-fjantar får för mycket utrymme. Man går fullständigt berserk och totaldräper en av tidernas största musikklassiker, och man gör det utan att skämmas.


Det är inte utan att man fäller en tår när man jämför den här fruktansvärda monsterskapelsen med orginallåtens ljuva toner. Fantastiska talanger och underbara sångare såsom Bruce Springsteen, Bob Dylan, Stevie Wonder och inte minst Steve Perry har ersatts med folk som inte ens kan sjunga utan att ta till hjälp från datorer. Musikens "utveckling" är sannerligen skrämmande...


Topp3 - Svenska Reklamfilmer

Cut the crap. Direkt till listan!

3. Abba - Makrill på tubDet finns många anledningar till varför den här reklamen är så bra. Dels så framhäver den ju den ädla förpackningen tub, som ju är den överlägset bästa förpackningsformen, men framförallt så är den så fruktansvärt genial. Det är en så briljant idé att någon nästan måste ha försökt öppna en makrillburk i bilen tidigare. Att de båda männen i bilen sedan ser riktigt lönnfeta ut i sina supersmå rallyhjälmar bidrar ju till att en redan rolig reklam blir hysterisk. Fantastic!


2. IprenDen första Iprenreklamen som mer eller mindre revolutionerade all efterkommande TV-reklam. För, ja nästan i alla fall, första gången hade någon lyckats göra en rolig reklam med en ytterst trallvänlig melodi. En toksuccé som till och med blev så populär att det en gång skrevs i TV-tablån när den skulle sändas. Iprenmannen är asful, störande och helt underbar. En riktigt, riktigt bra reklam!


1. ScandlinesJag minns än idag första gången jag såg denna reklam. Upprepningshumorn föll mig verkligen i smaken och att den dessutom pågår längre än man trodde var möjligt gör det hela så oerhört bra. En helt galet funktionell idé som utan vidare information gör att man förstår på ett ungefär vad produkten som säljes innebär. Man visar helt enkelt på ett mycket intressant (egentligen urbota korkat och stendumt) sätt upp sin produkts absoluta styrka, och man gör det på ett väldigt roligt sätt. Synd bara att det har med Danmark att göra, annars hade detta varit den perfekta reklamfilmen!


Tröstpriser till Comviq reklamen när det lagas mat:http://www.youtube.com/watch?v=xfv1DzXkxj8
Samtliga Robert Gustafssons "fulöl"-reklamer: http://www.youtube.com/watch?v=DnL5b9dzecY
Och många andra!

RSS 2.0