Taken 2

 
Jag lyckades igår äntligen ta mig iväg för att se den nya filmen Taken 2. Eftersom jag på många sätt älskade den första Taken-filmen var mina förväntningar ganska höga när jag likt en katt entrade Heron Citys biograf. Levde då Liams Neesons fortsatta slakt av albaner upp till mina höga krav? Både ja och nej.

Konceptet är fortfarande detsamma. Liam Neesons familj ligger lite pyrt till, och då jävlar bryter helvetet alltid lös. Albanerna måste dö, och Liam har ju de färdigheter som krävs för att döda ett hundratal albaner inom loppet av några timmar. Så här långt är det inget fel på Taken 2, problemet är inte idén utan snarare utförandet, samt att man nästan snurrat in sig själva i en onödigt krånglig story.

Till skillnad från Taken så har filmseriens tvåa nämligen inte alls samma geniala enkelhet i storyn. Handlingen är fortfarande inte ett dugg svår att hänga med i, men ettans leta, hitta, döda-mentalitet har utvecklats lite, och i det här fallet har tyvärr utvecklingen gått bakåt. Det var enkelheten i Taken som gjorde den briljant, nu har man i ett försök att överträffa sig själva virrat till det i onödan. Det känns som att man försökt ge filmen lite djup, men det misslyckas. Ettan känns till och med djupare med sitt tydliga trafficking-tema. Men det stora problemet är, detta onödiga sökande efter djup till trots, regin.

Ettan bjöd på en hel drös med fantastiska actionscener, där man med all önskad tydlighet kunde njuta av Liam Neesons ohyggligt innovativa sätt att döda albaner. I tvåan är actionscenerna i en förkrossande stor mängd förstörda av hafsigt filmande och dålig klippning. Ofta är det till och med så dåligt och taffligt utfört att man inte ens kan se hur albanen i fråga mötte sitt öde. Det är väldigt synd, och förstör på många sätt hela idén med en Taken-film.

Ett annat element som saknas är ett riktigt bra telefonsamtal. Visst finns det ett telefonsamtal med i filmen, men det kommer inte i närheten av ettans fantastiska mobilkonversation. Men ska man vara helt rättvis är nog det inte speciellt konstigt att uppföljaren inte kan överträffa originalet på den här punkten. Jag rankar nämligen just telefonsamtalsscenen från Taken som en av 2000-talets allra bästa filmscener, alla kategorier.

På det stora hela var Taken 2 lite sämre än vad man hade önskat, men den är fortfarande absolut inte dålig. Har man bestämt sig för att gå och se den så har man gjort det för att man vill se Liam Neeson avrätta albaner. Och det gör han också. Så på den punkten bjuder Taken 2 på exakt det vi alla väntat oss. Och det kan aldrig bli dåligt.

 

Kommentarer
Postat av: ella

Du reagerade inte på att albanerna pratade engelska - med varann och i albanien?

Svar: Så är det ju i alla hollywoodfilmer :)
Viktor Den Store

2012-11-14 @ 16:52:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0