We Are The World-covers

We are the World är i särklass en av världens mest kända och uppskattade låtar. Sällan har väl så mycket talang samlats i ett och samma rum förut, och det har knappast hänt sedan dess heller. Eftersom låten blev en sådan enorm succé var det dock tyvärr givet att det skulle börja spruta ut covers förr eller senare. Och det har det faktiskt gjort, med minst sagt blandat resultat.

För några år sedan kom den absolut mest kända covern ut, där mer eller mindre hela dagens artistelit fick chansen att spela in låten på nytt, för att på så vis dra in pengar till jordbävningsoffren i Haiti. När det väl begav sig recenserade jag låten på detta sätt:"Det har väl knappast undgått någon att ett helt gäng artister gått ihop för att stödja Haiti genom att göra en nyinspelning av den gamla klassikern We Are The World?

Jag lyckades inte heller slippa undan, trots att jag såhär i efterhand gärna hade velat. Jag såg videon och lyssnade på låten igår, och det var ingen behaglig upplevelse. Vilket praktfiasko. De flesta artisterna är så uppenbart urkassa på att sjunga så det mer känns som ett hån, både mot Haiti samt den gamla versionen, än ett försök att samla in pengar. Auto Tune, musikindustrins mest vidriga och spyframkallande uppfinning någonsin, används flitigt för att dölja den totala avsaknaden av talang. Men ändå lyckas man inte.

Låten börjar dåligt (katastrofuselt om man jämför med orginalet) för att sedan sakta men säkert sjunka mot botten. När den sedan sjunkit så lågt man någonsin trodde var möjligt, då kommer Wyclef Jean in i bilden, och plötsligt får ordet "dåligt" en helt ny dimension.

Han drar igång något helt sinnessjukt konstigt djungeltarzanvrål som får även den mest deprimerade personen i världen att vrida sig i gapskratt. Det går vid det här laget inte att tro annat än att videon är ett stort skämt. Men det är den inte.

Tyvärr är det dock inte slut här, för det är först efter Wyclef's totala urfuckning som det börjar bli riktigt, riktigt illa. Det är nu som Auto Tune börjar missbrukas å det grövsta, när artister som Lil' Wayne samt andra musikslaktande HipHop-fjantar får för mycket utrymme. Man går fullständigt berserk och totaldräper en av tidernas största musikklassiker, och man gör det utan att skämmas.

Det är inte utan att man fäller en tår när man jämför den här fruktansvärda monsterskapelsen med orginallåtens ljuva toner. Fantastiska talanger och underbara sångare såsom Bruce Springsteen, Bob Dylan, Stevie Wonder och inte minst Steve Perry har ersatts med folk som inte ens kan sjunga utan att ta till hjälp från datorer. Musikens "utveckling" är sannerligen skrämmande..."
 


Som synes så hatade jag denna brutala slakt mer än vad jag egentligen var förmögen att uttrycka i ord. Det enda positiva i hela låten är faktiskt Jamie Foxx helt briljanta imitation av Ray Charles, som kan höras någonstans där långt borta bakom all autotune efter 5 minuter och 38 sekunder. Men det är inte konstigt att han klarar det bra, han har ju faktiskt vunnit en Oscar för att spela just Ray Charles. Allt annat i låten är helt värdelöst om man jämför med orginalet. Men... Det finns faktiskt en cover som är snäppet värre. Och den kommer från Sverige.Av någon helt ovettig anledning så bestämde sig det gamla ZTV-programmet Knesset för att spela in sin egen version av We are the World. I stället för att samla in lite "tunga" svenska artister så gjorde man istället precis tvärtom. Man samlade in det absolut sämsta man någonsin kunde finna, och resultatet är så ofattbart dåligt så man faktiskt bara måste älska det. Vi får se en Kristian Luuk som bjuder på de falskaste tonerna som hörts sedan tidernas begynnelse, samt en Henrik Schyffert som visar upp en makalöst härlig imitation av Bruce Springsteen.

Båda dessa covers är ju sett till musiken rent hemska skapelser, vars existens borde förbjudas. Skillnaden är dock givetvis att den ena är seriös, medan den andra är ett stort jävla skämt. Och trots detta så gillar jag det stora skämtet klart mer, för den går i alla fall att skratta åt. Men när hela världens artistelit bestämmer sig för att totalt mörda en av tidernas främsta musikskapelser, då är det inte så roligt längre. Det råder just nu total Justin Bieber-hysteri i Sverige. Frågan är bara varför det inte konstant råder Kristian Luuk-hysteri istället? Han har ju definitivt gjort den bättre covern. Därför har han för evigt min respekt...


Kommentarer
Postat av: JP

Oh, jag kräktes just i munnen. Sen blev jag döv.

Svar: Så ofördelaktigt att det inte var tvärtom...
Viktor Den Store

2013-04-23 @ 13:25:10
Postat av: JP

Men helt ärligt, stackars Haitierna. Dom fick väl betala folk för att slippa bli sammankopplade med det där.

Svar: Man kan ju hoppas det, men jag tror faktiskt folk tycker sån här dynga är bra. Det krävs inte längre någon vidare musikalitet för att bli en populär artist...
Viktor Den Store

2013-04-23 @ 14:59:40
Postat av: JP

Nä, allt handlar om image och hur bra man suger ;)

2013-04-23 @ 18:12:26
Postat av: Anonym

jag håller med om att dom inte sjunger bra och att låten inte ens kan jämföras med originalet.
men tyvärr är ju faktiskt det här många av dagens största artister. så tycker inte att man ska glömma att tanken är god och att dom gör det för en bra sak. det är ju inte deras fel att deras musik säljer för att majoriteten av världen idag har dålig musiksmak.

men det här var verkligen inte bra... väldigt synd :(

Svar: Ja, tanken är jättegod, men resultatet är som sagt katastrofalt. Man undrar ju när allt började gå så snett i musikindustrin...
Viktor Den Store

2013-04-24 @ 16:03:42
Postat av: Julia

Men skämtar du? Wyclef Jean lyfter ju låten till ganska oanade höjder, fan jag blir så glad!! Hade kunnat köpa ett helt album av bara hans "djungeltarzanvrål"...

Svar: that's just sick...
Viktor Den Store

2013-04-24 @ 19:50:42
URL: http://juliaakesson.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0